İSTİB Başkanı Kopuz: “MTP tarıma umut vaat ediyor”
İSTİB Lideri Ali Kopuz, “OVP, Türkiye’nin tarım ürününü artırma, katma değerli ürünlerimizi geliştirme ve ihracat hacmimizi artırma yönünde önemli adımlar içeriyor.” söz konusu.
İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı 2024-2026 Orta Vadeli Programına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Programın tarım konusunda umut verici olduğunu belirten Kopuz, “OTP, Türkiye’nin tarım ürününü artırma, katma değerli ürünlerimizi geliştirme ve ihracat hacmimizi artırma yönünde değerli adımlar içeriyor.” değerlendirmesini yaptı.
Programın bulgular kısmında da vurgulandığı gibi Türkiye’nin tarımsal üretiminin arttığını ancak sorunların arttığını belirten Kopuz, “Program, tarımın sorunlarının aşıldığını ve yeni gelişmeler konusunda doğru durumların alınacağını gösteriyor. Bu açıdan olumlu.” ifadelerini kullandı.
Şehirleşme, sanayileşme ve doğal nedenlerden dolayı Türkiye’de tarım arazilerinin sürekli azaldığını ve kalitesinin düştüğünü vurgulayan Kopuz, “Programda tarım arazilerinin korunması ve amacı dışında kullanılmasının engellenmesi amacıyla hem zorlayıcı hem de teşvik edici düzenlemelerden bahsediliyor. Amacı dışında kararlı bir aksiyon alınması ve düzenlemelerin belirlenmesinin tüm paydaşların bilgisine sunulması halinde.” Uygulandığı takdirde etkin sonuçlar alınacağına inanıyorum.” açıklamasını yaptı. Kopuz sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tarım gıda demektir. Gıda fiyatlarındaki artışın bugün yavaşlatılması ve durdurulması için atılması gereken adımlar da programda vurgulandı. Yıllardır her platformda dile getirdiğimiz önlemleri programda görmek memnuniyet verici. Orta Vadeli Programda, özellikle tarımsal üretimde verimliliği artırmaya yönelik planlamanın değeri, katma değerli işlerin desteklenmesi, lojistik maliyetlerin azaltılması gerektiği, tarımın kentsel saçaklarda gelişmesinin kentlere katkısı üzerine etkisini okudum. genç nüfusun sektöre girmesi, jeotermal enerji ve seracılıkla organize tarım bölgeleri ve ileri teknolojinin kullanılması sorunların gerçek olduğunun göstergesidir.
Öte yandan tüm bu konularda hızlı aksiyon almanın, aksiyonları belirleyip uygulamaya koymanın da aynı derecede değerli olduğuna inanıyorum.”